Begur Sotaigua

Actes

Begur Sotaigua 2019

 

Del 30 de maig al 2 de juny  de 2019 tindrà lloc una nova edició del Begur Sotaigua. Es tracta de quatre dies farcits d’activitats relacionades amb aquesta part essencial del nostre entorn natural: el mar. Grans i petits tenen reservades emocions, resumides en aquest complet programa:

 

 

 

Què varem fer el 2018?

 

PROGRAMA de 2018 ( 31 de maig – 1, 2 i 3 de juny)

DIJOUS 31 DE MAIG

Matí: Escola de Mar

DIVENDRES 1 DE JUNY

09.30h: Neteja submarina a la Reserva Marina de Ses Negres.

-Places complertes-

19:30: Inauguració de Begur Sotaigua i Presentació del Projecte “Vi i Cava Sotaiga” i degustació al Casino de Begur de la mà de Restaurant Sa Garrofa.

DISSABTE 2 DE JUNY

10.00h: Snorkel a la Reserva Marina de Ses Negres de la mà de Begur Boats. 5€.

-Places complertes-

10.00h: Batejos de mar a Aiguafreda de la mà d’Octopus. 5€.

-Places complertes-

18.00h: Inauguració exposició “Observadores del Mar. Tu mirada es el  cambio” i conferència per part de l’equip de científics del projecte “Observadores del Mar”. Gratuït.

21.00h  – 22.30h: Espectacle de vídeos subaquàtics a la paret de l’església amb música sincronitzada. A la plaça de la Vila. Gratuït.

DIUMENGE 3 DE JUNY

10.00h: Esmorzar de pescadors a la terrassa del Restaurant Ca l’Adela de Sa Tuna. 13€.

Inscripcions al formulari ubicat en aquesta pàgina. 

Activitats destacades 2018

AMB INSCRIPCIÓ

Neteja Submarina a la Reserva Marina de Ses Negres (divendres 1 juny).

La Reserva Marina de Ses Negres és una extensió de 80 hectàrees que va des del Cap de Ses Negres (al sud de la platja de Sa Riera) fins al Pa de Pessic (al nord de la Cala d’Aiguafreda). Es va declarar àrea marina protegida (AMP) el 1993. Entre els atractius subaquàtics de ses Negres destaquen el fons rocallós amb posidònia, coralls, caus de meros de grans dimensions i restes de naufragis, en algun cas mil·lenaris. Es pot practicar busseig amb tub (snorkel) i remar en canoa, però està penat per llei.

La Neteja Submarina a Ses Negres, autoritzada pel la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, es durà a terme divendres al matí i està pensada per a submarinistes titulats avançats.

Programa:

8:30h   Trobada a Mas d’en Pinc.

9:00h   Llistat i acreditacions.

9:30h   Briefing i formació d’equips.

10:15h Cafès i pastes.

11:00h Inici Immersió.

13:00h Fi de l’activitat.

 

Snorkel a la Reserva Marina de Ses Negres – 5€ (dissabte 2 de juny).

Durant aquest cap de setmana teniu la possibilitat de fer snorkel a la Reserva Marina de Ses Negres de la mà de Begur Boats. Aquesta zona és un lloc privilegiat que es manté aïllat de la pressió humana i on sobreviuen diverses espècies vegetals i animals de gran valor: fons rocallós amb posidònia, coralls, caus de meros de grans dimensions i restes de naufragis, en algun cas mil·lenaris.

Aquesta activitat es podrà fer el dissabte a les 10h del matí.

 

Batejos de mar a Aiguafreda amb Octopus – 5€ (dissabte 2 de juny).

Tens curisiositat per conèixer el món del submarinisme? Vine a Aiguafreda i fes un bateig de mar de la mà d’Octopus! Apte per a majors de 8 anys (Els menors d’edat hauran d’omplir una autorització paterna abans de començar l’activitat).

 

Esmorzar de pescadors a Sa Tuna, a la terrassa del Restaurant Ca l’Adela – 13€ (diumenge 3 de juny). 
L’Esmorzar de pescadors és una de les activitats de més èxit del Begur Sotaigua pel seu caràcter lúdic i social. Aquest any l’esmorzar popular es durà a terme a la terrassa del Restaurant Ca l’Adela a Sa Tuna, on podrem escoltar les veus de pescadors i gent de Begur explicant històries de vida, experiències i anècdotes, acompanyats d’havaneres, peix fregit i un bon vi.

 

FORMULARI D'INSCRIPCIONS

SENSE INSCRIPCIÓ

Presentació del Projecte “Vi i Cava Sotaiga” (divendres 1 de juny, coincidint amb la inauguració del Begur Sotaigua 2018).

La iniciativa parteix d’una predisposició a nivell d’aventura per part de Caves Parxet/Mont Ferran d’Alella i el Celler Mas Nou d’Esclanyà-Begur. Per aventura no ens referim a que tinguem dubtes de què l’evolució d’aquest procés pugui produir un bon vi o cava, sinó per la incògnita de si aguantaran la bravura de les aigües del nostre litoral. Especialment, són perilloses les llevantades de tardor/hivern i hi ha dubtes també de si suportaran la massa turística de  l’estiu o qualsevol altre acte vandàlic, cosa que no esperem ni desitgem.

La iniciativa es materialitzarà amb la participació de l’Associació Sotaigua, (associació que col·labora amb l’ACiT) que és qui vetllarà i controlarà tot el procés logístic i tindrà cura del mateix. Alhora, farà les immersions de control i recollida de dades per a l’Institut Ciències del Mar  i pels propis cellers.

També disposem del vist i plau de l’Ajuntament de Begur, així com la seva col·laboració i participació per part de l’àrea de Medi Ambient, a fi efecte que la capbussada  de  gàbies a sota aiga  i els processos d’ancorar i llevar siguin respectuosos  amb l’entorn i quedi garantida la preservació del fons marí.

El lloc escollit es un “bam”  de sorra que no afecta la posidònia i que es troba a una fondària de 24 metres. Tindrà una pressió de 2,8 Bars i a una temperatura mitjana de 16º.  La idea és deixar aquestes ampolles més o menys 11 mesos capbussades, temps suficient perquè es desenvolupin i millorin les qualitats del producte i, alhora, quedi incrustat el “turu” a les ampolles.

El procés de criança submarina crea un iodat diferent. Aquest intercanvi de salinitats, conjuntament amb el moviment continu del vi per les corrents marines, la poca lluminositat, i les condicions a què hem fet esment, fa que es modifiquin extraordinàriament les qualitats organolèptiques.

 

Inauguració exposició “Observadores del Mar” a càrrec de Gemma Agell, coordinadora de l’àrea de Divulgació del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC)
Conferencia “El coneixement que tenim de les poblacions de corall, la seva biologia i el seu estat i com tot això ens ha portat a recomanar la moratòria i posar l’espècie com amenaçada a la llista vermella”, a càrrec de la Dra. Cristina Linares, professora de la secció d’Ecologia de la Universitat de Barcelona. (dissabte 2 de juny).
Logo Mont-Ferrant
Share:
xarxes socials ACiT: