Festival homenatge a Carmen Amaya

FLAMENCO A BEGUR EL DISSABTE 24 i 25 D’AGOST DE 2019

Què varem fer el 2018?

 

Carmen Amaya, nascuda al Somorrostro de Barcelona, va ser la bailaora de flamenc més gran de la història. Després d’una gira esgotadora per Amèrica i Europa, i d’haver ballat a la Casablanca davant del President Roosevelt, va tornar a casa, establint-se a Begur al 1961, un poble acollidor davant del mar en ple cor de la Costa Brava.

El Mas d’en Pinc, una masia fortificada del segle XVII, fou casa seva, un espai de repòs on podia desconnectar i descansar entre gira i gira. Malauradament, la seva estada a Begur fou curta, doncs la malaltia renal que feia anys que la castigava, li va acabar guanyant la partida i Carmen Amaya va morir a Begur a finals de 1963.

Carmen Amaya i Begur

Tot i el poc temps que va ser a Begur, Carmen Amaya va deixar una empremta molt forta als begurencs. De caràcter generós, va participar en tot el que se li demanava. Casa seva, sempre oberta i a punt per oferir alguna cosa de menjar als seus visitants, s’ajusta a la lletra de la cançó “Tío Alberto” de Joan Manel Serrat, dedicada a Albert Puig Palau.

En un últim acte de generositat, i en contra de la prohibició dels seus metges de tornar a ballar, per la situació extrema de salut en que es trobava, Carmen Amaya va voler oferir un últim ball, per tal de recaptar diners per a il·luminar el Castell de Begur, que segons ella “estaba muy oscuro”. El ball es va celebrar el 18 d’agost de 1963 al pati de l’Antiga Fàbrica Forgas (actualment Plaça Forgas) davant d’una multitud, conscient d’estar presenciant l’últim ball de la Capitana. Dopada amb morfina per aguantar l’immens dolor que suportava, amb els doctors Puigvert i García controlant-la en tot moment, Carmen Amaya va oferir al públic el seu últim alè.

Carmen Amaya va morir a Begur el 19 de novembre de 1963 a casa seva i fou enterrada a Begur. El dia abans de la seva mort, fou anomenada Filla Adoptiva de Begur i es posà el seu nom al Passeig que porta al seu mas.

El Yiyo

El tablao de Carmen

L’ACiT Begur ha volgut comptar amb el Tablao de Carmen de Barcelona, fidels successors del ball i l’essència de Carmen Amaya. Conscients que no hi ha cap bailaora al món capaç d’imitar-la, proposem un espectacle de flamenc amb El Yiyo, figura de ball flamenc, com a cap de cartell, qui ens presentarà una nova proposta respecte la passada edició.

El Yiyo, nascut en una família gitana, va aprendre a ballar i a caminar al mateix temps. Amb 19 anys s’ha creat una identitat pròpia.

La seva manera de percebre la dansa fa que quan puja a un escenari transmeti força, elegància i lluminositat.

L’Associació de Comerç i Turisme de Begur

L’Associació de Comerç i Turisme de Begur som conscients de que Carmen Amaya es mereixeria un homenatge d’una alçada que ens seria impossible poder-lo organitzar. El més senzill, llavors, seria no fer-ho. Tot i així hem apostat per un espectacle petit, bonic i fet amb el cor.

Carmen Amaya va ser una icona mundial que va escollir Begur en el que segurament van ser els anys més difícils de la seva vida. De Begur, en va fer casa seva; i dels begurencs, en va fer la seva família. I això no es pot oblidar.

Per aquest motiu, aquest 18 d’agost de 2018, l’ACiT Begur torna a repetir aquest humil però sentit homenatge a la seva Filla Adoptiva, recordant la seva figura i aquell últim ball del 18 d’agost de 1963.

Monòleg amb Manuel Veiga

Aquest any tenim la satisfacció de comptar amb l’actor i dramaturg català Manuel Veiga que ens interpretarà un petit fragment de 7 minuts de la seva obra “JAR Carmen Amaya in memoriam”, el qual ens situa en el dia del seu enterrament, acompanyat del so d’una guitarra.

Pati de la fàbrica Forgas on es va celebrar l’últim ball de Carmen Amaya l’agost de 1963. Encara si poden veure les restes de l’escenari. Anys 60.

Imatge: FOTO CARRERAS

Horaris i preus Festival:

SESSIÓ TARDA

19:30H      BENVINGUDA

19:35H      MONÒLEG MANUEL VEIGA ACOMPANYAT D’UN GUITARRA

19:45H      ESPECTACLE DE FLAMENC AMB EL YIYO I EL TETE

21:00H      FI DE LA FUNCIÓ

 

SESSIÓ VESPRE

22:30H      BENVINGUDA

22:35H      MONÒLEG MANUEL VEIGA ACOMPANYAT D’UN GUITARRA

22:45H      ESPECTACLE DE FLAMENC AMB EL YIYO I EL TETE

24:00H      FI DE LA FUNCIÓ

 

FI DE FESTA!

24:00H      S’OBREN LES PORTES DE LES ESCOLES VELLES A TOTHOM. ENTRADA GRATUÏTA. TINDREM EL CONEGUT DJ FEDE SARDÀ (SALA LUZ DE GAS).

HI HAURÀ SERVEI DE BARRA FINS A LES 2H DE LA MATINADA.

Imatges: FOTO CARRERAS

Primera sessió: 19:30h (25,00€ venta anticipada, 35,00€ venta a taquilla)

Segona sessió: 22:30h (30,00€ venta anticipada, 40,00€ venta a taquilla)

Condicions pels membres de l’ACIT:

Els membres de l’Associació de Comerç i Turisme de Begur compten amb preus especials. Venta d’entrades a l’Oficina de Turisme de Begur.

Aquest any, el Festival Homenatge Carmen Amaya organitzat per l’Associació de Comerç i Turisme de Begur, entra dins el marc del Festival de Música de Begur.

Logos organitzador i col·laboradors Festival Homenatge Carmen Amaya
Share:
xarxes socials ACiT: