Festival homenatge a Carmen Amaya

NIT DE FLAMENCO A BEGUR EL DIVENDRES 18 d’AGOST de 2017

Carmen Amaya, nascuda al Somorrostro de Barcelona, va ser la bailaora de flamenc més gran de la història. Després d’una gira esgotadora per Amèrica i Europa, i d’haver ballat a la Casablanca davant del President Roosevelt, va tornar a casa, establint-se a Begur al 1961, un poble acollidor davant del mar en ple cor de la Costa Brava.

El Mas d’en Pinc, una masia fortificada del segle XVII, fou casa seva, un espai de repòs on podia desconnectar i descansar entre gira i gira. Malauradament, la seva estada a Begur fou curta, doncs la malaltia renal que feia anys que la castigava, li va acabar guanyant la partida i Carmen Amaya va morir a Begur a finals de 1963.

Carmen Amaya i Begur

Tot i el poc temps que va ser a Begur, Carmen Amaya va deixar una empremta molt forta als begurencs. De caràcter generós, va participar en tot el que se li demanava. Casa seva, sempre oberta i a punt per oferir alguna cosa de menjar als seus visitants, s’ajusta a la lletra de la cançó “Tío Alberto” de Joan Manel Serrat, dedicada a Albert Puig Palau.

En un últim acte de generositat, i en contra de la prohibició dels seus metges de tornar a ballar, per la situació extrema de salut en que es trobava, Carmen Amaya va voler oferir un últim ball, per tal de recaptar diners per a il·luminar el Castell de Begur, que segons ella “estaba muy oscuro”. El ball es va celebrar el 18 d’agost de 1963 al pati de l’Antiga Fàbrica Forgas (actualment Plaça Forgas) davant d’una multitud, conscient d’estar presenciant l’últim ball de la Capitana. Dopada amb morfina per aguantar l’immens dolor que suportava, amb els doctors Puigvert i García controlant-la en tot moment, Carmen Amaya va oferir al públic el seu últim alè.

Carmen Amaya va morir a Begur el 19 de novembre de 1963 a casa seva i fou enterrada a Begur. El dia abans de la seva mort, fou anomenada Filla Adoptiva de Begur i es posà el seu nom al Passeig que porta al seu mas.

El Yiyo

El tablao de Carmen

L’ACiT Begur ha volgut comptar amb el Tablao de Carmen de Barcelona, fidels successors del ball i l’essència de Carmen Amaya. Conscients que no hi ha cap bailaora al món capaç d’imitar-la, proposem un espectacle de flamenc amb El Yiyo, figura de ball flamenc, com a cap de cartell.

El Yiyo, nascut en una família gitana, va aprendre a ballar i a caminar al mateix temps. Amb 19 anys s’ha creat una identitat pròpia. La seva manera de percebre la dansa fa que quan puja a un escenari transmeti força, elegància i lluminositat.

L’acompanyaran un elenc de 9 artistes: el seu germà Tete, dues bailaoras, dos guitarristes, tres cantaores i un cajón.

El Ternura

El ternura i Kike Segalés

La cloenda de la nit anirà a càrrec d’una actuació d’El Ternura i Kike Segalés.

El Ternura és un artista que fusiona divrsos estils musicals des de la rumba catalana fins el funk, el rock, el reggae i el gipsy swing. Interpretarà cançons de composició pròpia i versions adaptades i molt ballables.

L’Associació de Comerç i Turisme de Begur

L’Associació de Comerç i Turisme de Begur som conscients de que Carmen Amaya es mereixeria un homenatge d’una alçada que ens seria impossible poder-lo organitzar. El més senzill, llavors, seria no fer-ho. Però no podem, ni tampoc, volem. Carmen Amaya va ser una icona mundial que va escollir Begur en el que segurament van ser els anys més difícils de la seva vida. De Begur, en va fer casa seva; i dels begurencs, en va fer la seva família. I això no es pot oblidar.

Per aquest motiu, aquest 18 d’agost de 2017, l’ACiT Begur organitza un humil però sentit homenatge a la seva Filla Adoptiva, recordant la seva figura i aquell últim ball del 18 d’agost de 1963.

Logos organitzador i col·laboradors Festival Homenatge Carmen Amaya
Compartir:
xarxes socials ACiT: