COMUNICAT: Suspensió de l’edició presencial 2020 del Begur en Flor – Homenatge a Marçal Cervera

El Begur en Flor – Homenatge a Marçal Cervera queda definitivament anul·lat per aquest 2020, atès la incertesa que ha provocat la pandèmia Covid19, i les dificultats per a concretar enguany una data per a la seva celebració presencial.

Esperem poder-lo celebrar en una altra ocasió.

Volem agrair de tot cor a totes les persones que han tramès flors, poesia i música la seva col·laboració al llarg dels dies de la celebració virtual d’aquest esdeveniment.

Gràcies, i fins aviat!
Signat: La Comissió del Begur en Flor

Carta del President de l’Associació de Comerç i Turisme de Begur, Marc Carreras Soler

El Begur en Flor d’aquest any, l’havíem de celebrar del 24 al 26 d’abril, però malauradament estem tots confinats a casa per culpa del coranavirus, covid-19, i ens ha fet canviar les dates de l’esdeveniment.

L’ACiT, no vol deixar de fer aquest any el Begur en Flor. Les bones intencions, els bons propòsits, sempre milloren amb flors, i moltes coses sempre millor dir-les amb flors…i és per això que no podem deixar de fer la festa de les flors, dels colors, de la música i  de la poesia.

El Begur en Flor és un esdeveniment que obre les portes a la primavera, donant un protagonisme  a les melodies,  la literatura i a l’art floral . Un anar i un venir de gent pels carrers del poble. Penso que qui realment conquereix l’estiu són les flors, amb els boscos espurnejats de colors, de roselles, d’espígol…

Us voldria demanar ara que estem a casa per causa del confinament, la vostra col·laboració en fer flors a casa, amb paper, roba, ampolles….i que per la diada de Sant Jordi les poseu al balcó de casa vostra. Aquest any al no poder celebrar la Diada als carrers, adornem els balcons de casa. Aquestes flors que fareu, si ens envieu una fotografia, els dies que puguem finalment celebrar el Begur en Flor al carrer, es penjaran a la Plaça de la Vila a la paret de l’església.

Aquest any, la 6ª edició té com a novetat l’homenatge a Marçal Cervera violoncel·lista reconegut internacionalment que va passar els darrers anys de la seva vida a Begur, i que va morir el passat mes de setembre de 2019. Un homenatge que com no pot ser d’una altra manera, ha de ser viscut amb música, per la qual cosa vindran exalumnes del Sr Marçal, alumnes de les escoles de música del territori, tindrem tertúlies amb diferents personalitats del món de la música i del nostre Begur, per a fer un apropament a conèixer molt més la figura d’en Marçal Cervera. És per això que l’esdeveniment ha passat a dir-se Begur en Flor/Homenatge a Marçal Cervera.

Aquest any més que cap altre necessitarem les flors, la música, la paraula magica per poder voleiar pels carrers del nostre poble a través les vostres fotografies. Volem veure els patis de les cases decorats per l’ocasió i sentir l’olor de la primavera. Gràcies a l’avançada per la vostra col·laboració i compartir aquests dies les vostres flors!

Salutació institucional de l’Ajuntament de Begur

Des de l’Ajuntament de Begur, que dóna suport i col·labora a l’esdeveniment com cada any, ens fa arribar aquests vídeos amb les salutacions de la Maite Selva, alcaldessa de Begur, i la Gemma Coll, Regidora de Cultura.

 

▶ Vídeo de la salutació de l’Alcaldessa de Begur, Maite Selva

▶ Vídeo de la salutació de la Regidora de Cultura, Gemma Coll

Presentació de la comissió del Begur en Flor – Homenatge a Marçal Cervera

L’abril 2020, la vila de Begur havia de celebrar la 6a edició del Begur en Flor. Una festa primaveral amb flors al carrer, conferències, tallers i visites a jardins. No obstant, aquest any havia de tenir unes connotacions diferents i noves perquè es vinculava a un fet musical important: l’homenatge a Marçal Cervera, reconegut violoncel·lista de dimensió internacional que va viure fins la seva mort a Begur, aquest setembre 2019.

 

A tal efecte, s’havia articulat i dissenyat un programa amb l’art floral, amb el qual va néixer l’esdeveniment, lligat a diversos actes descentralitzats, on moltes persones que varen tenir el privilegi de ser deixebles de l’artista, o nens i nenes d’escoles de música del territori, o senzillament, gent que se l’estimava i volia ser-hi, havien d’interpretar al violoncel peces musicals en racons, places i jardins  de la vila.

 

Es tractava d’un esdeveniment transversal: petits i grans, professionals i amateurs, estudiants. Un acte commemoratiu aplega totes les persones que amb el cor s’estimen una persona. Sí, perquè malgrat el Marçal Cervera era un home molt discret, aconseguia establir uns lligams personals amb els seus deixebles sòlids i permanents. Tanmateix comptàvem tant amb personalitats de reconegut prestigi en el món musical que havien de fer-ne un apropament a la seva persona com a professionals a través d’una tertúlia cafè, així com gent de Begur que el va conèixer a fons al llarg de la seva vida.

 

Comptàvem, com cada any, en què Begur treiés el seu millor vestit amb flors de mil tonalitats que posessin de relleu, encara més, la seva bellesa natural. I com l’any passat, continuar aprofundint en l’exposició de poesia al mur.

 

Però no ha estat possible perquè com tothom sap i està patint, estem tots i totes confinats arran de la pandèmia del coronavirus, la Covid-19.

L’esdeveniment òbviament no es pot fer i queda ajornat fins que les autoritats donin les instruccions pertinents per a que tothom pugui sortir de nou als carrers a gaudir de la vida. Ens manquen rialles, el món se’ns ha tornat certament gris.

 

Una fotografia d’una nena fent una flor pel Begur en Flor/Homenatge Marçal Cervera ens va fer reaccionar. Els petits feien les seves flors per penjar als balcons. No els podíem fallar. Així que, traient ànims no sabem com, vàrem pensar mantenir les dates ampliant-les i tot per a fer un Begur en Flor/Homenatge Marçal Cervera mig on line, mig presencial. Si començàvem el 24 d’abril, ara havíem pensat celebrar des dels balcons el nostre Sant Jordi el dia 23, tot guarnint-los amb flor natural o feta pels vilatans.

 

 

 

 

▶ VISUALITZA AQUÍ EL VÍDEO OFICIAL QUE HEM PREPARAT PER A PARLAR-TE DE L’EDICIÓ D’ENGUANY

▶ ESCOLTA AQUÍ L’ENTREVISTA A TERESA CAMBRA, RESPONSABLE DE L’ESDEVENIMENT

Hi hauria tres moments:

 

Un primer moment just ara, perquè les persones vulguin ens enviïn una flor feta per elles, o bé una fotografia d’alguna flor natural de casa o de la terrassa que seran recollides en aquesta web i també a les nostres Xarxes Socials.

Un segon moment on guarnirem amb flor natural o les elaborades els balcons de Begur els dies 23 per la Diada de Sant Jordi (i sumant-nos així a la iniciativa #TotsFemSantJordi) i el cap de setmana del 24, 25 i 26 d’abril.

I un tercer moment, quan puguem celebrar el Begur en Flor/ Homenatge Marçal Cervera, on us recolliríem totes les flors fetes per a col·locar-les en un mural gegant a la paret de l’església per recordar i donar valor a aquells dies, per fi deixats enrere, on l’esperit de lluita i la solidaritat tant van aflorar. Aquest dia, el dia de la inauguració, ens reunirem a la plaça de la vila i ens aplaudirem tots, mentre escoltarem al so d’una tenora, la sardana “Agredolça”, del pare de Marçal Cervera, Ernest Cervera, qui la va compondre i qui també va ser un il·lustre músic.

Deixem també constància en aquesta web, dels músics que participaran a l’esdeveniment quan tinguem dates precises com a preludi del concert real. Us regalem l’ànima amb poesies de flors, com vàrem iniciar l’any passat.

Es tracta de donar un missatge de vida, d’il·lusió en temps difícils i d’un reconeixement sentit del poble  de Begur a tots els nostres herois i heroïnes que estan maldant perquè tots puguem viure. Des dels botiguers de Begur que ofereixen queviures i serveis essencials, a tots els professionals del món de la salut que cada dia se la juguen per nosaltres, als mils de persones que netegen, vetllen a cada instant perquè tots puguem sortir de nou a la vida.

Aquestes flors enguany, són per ells i elles, perquè ens emocionen cada dia amb el seu esforç i pensem que val la pena aquest reconeixement que neix del cor.

 

#BegurenFlorAcasa #HomenatgeMarçalCervera #FlorsqueAnimen

#TotAniraBe #FlorspelsHerois

Marçal Cervera

Marçal Cervera, la baula del violoncel. Setembre 2019

La nit del passat 20 de setembre moria el violoncel·lista Marçal Cervera, fill del mestre Ernest Cervera, germà de la violinista Montserrat Cervera i nebot del violoncel·lista Lluís Millet i Farga, de la família del fundador de l’Orfeó Català. En Marçal Cervera confluïa el mestratge de moltes grans figures de la música del nostre país, de les quals va fer bandera a l’estranger: a Itàlia, a Suïssa i a Alemanya, països on va poder desenvolupar a bastament la seva carrera musical fins a retirar-se a Begur i seguir ensenyant a moltes generacions de violoncel·listes d’arreu del món.

Amb ell s’acaba una època. L’època dels qui van néixer al principi del segle passat i que es van educar en el progressisme sensible de l’Institut Escola, on el seu pare era professor de música després d’haver fundat l’Orquestra Simfònica de Cuba, la terra on va néixer en Marçal el 1928. L’època de grans referents musicals, amb Pau Casals al capdavant, però també amb Gaspar Cassadó, deixeble de Casals i alhora mestre de Marçal Cervera, amb els quals es va formar una escola catalana del violoncel que encara dura. Els tres representen una cadena de coneixement musical que abasta més enllà del segle XX. És una escola que sintetitza la tradició europea d’aquest instrument, a cavall entre el món germànic i francès, i que queda reforçada per una particular expressivitat del sentit del ritme i per la subtilesa cantabile de les nostres latituds solars. Així com Pau Casals va ser el geni inqüestionable i Cassadó ha quedat com un dels principals creadors del violoncel del segle XX, Cervera representa el refinament, l’elegància i la subtilitat que va aprendre d’ells i del seu oncle Lluís Millet, i també de Joan Massià i de Paul Tortelier, amb qui va estudiar uns anys a París, després del seu pas per Itàlia a la primera joventut.

 

Marçal Cervera va arribar a ser primer violoncel de l’Orquestra de Cambra de Lausana i d’altres formacions orquestrals que són referents a Suïssa i, a més, va tenir la càtedra de violoncel a conservatoris alemanys tan prestigiosos com el de Colònia i el de Friburg, a banda dels cursos que va fer durant molts anys a Santiago de Compostel·la. A més, va ser un músic que va fer una carrera artística internacional com a solista, especialment al camp de la música de cambra, com a membre del Quartetto Brahms de Roma, i amb altres músics de renom, com el clavicembalista Rafael Puyana o la pianista Rosa Sabater, amb qui també va formar trio juntament amb el violinista Gonçal Comellas, que van fer història als nostres escenaris i a l’estranger. Són moltes les gravacions que van recollir el seu rastre i que ara ens quedaran com a documents imprescindibles per a les generacions actuals i futures.

 

El testimoni artístic i humà de Marçal Cervera restarà per sempre més marcat a la memòria dels nombrosos alumnes que va tenir per tot Espanya i a la resta del món. Els va ensenyar a tractar l’instrument i la música amb la seva categoria, de manera extremadament sensible, aparentment fràgil, amb un rigor i una profunditat inqüestionables. Va ser tot un privilegi poder sentir-lo tocar les Suites per a violoncel sol de Bach a l’Escola Luthier de Barcelona, a la qual també va estar molts anys vinculat. I encara més poder tenir l’oportunitat d’escriure la biografia de Gaspar Cassadó amb la seva guia i supervisió, tot fent reviure la presència del seu mestre amb una justa devoció.

 

Marçal Cervera ens ha deixat sense fer gens de soroll, com era ell, discret, de paraules precises, d’ironia intel·ligent, d’una passió silenciosa. Potser per això el ressò de la seva magnitud artística al nostre país i entre els estaments oficials a qui pertoca no ha estat a l’alçada de la seva personalitat. Un país culte és aquell que sap reconèixer els seus grans artistes, i el nostre és més aviat ingrat envers el talent i poc pròdig a voler honorar persones com Marçal Cervera, que deixen la petja del seu art com la millor herència per a la humanitat.

Marçal Cervera i la tradició del violoncel a Catalunya:

A continuació podràs trobar diferents articles relacionats amb Marçal Cervera, la seva obra i la tradició del violoncel a Catalunya lligada amb la seva figura.

▶  Escolta el “Cant dels Ocells” interpretat per Pau Casals

Taula genealògica musical de Marçal Cervera

J.S. Bach Viola da Gamba Sonatas, Marçal Cervera, Rafael Puyana

Video

F. Schubert – Trio op. 99 D898 – Comellas, Cervera, Coll

Video

Visita la casa de Marçal Cervera

Flors

Envia’ns la teva flor!

Estem segurs que a casa, al teu balcó o la teva terrassa hi tens una flor, o si no és així la pots crear amb la mainada, i sumar-te d’aquesta manera a la campanya de recollida de flors per a professionals i pacients que aquests dies lluiten contra la #Covid19.

✿ Crea el teu girasol amb tota la família seguint el vídeo tutorial que ens envia XIKS Begur.

✿ Crea la teva rosa amb tota la família seguint el vídeo tutorial que ens envia la Llar d’infants Ses Falugues.

Etiqueta’ns a les nostres Xarxes Socials a través de Facebook o Instagram, o bé fes-nos arribar per correu la teva flor a: dinamitzacio@acitbegur.com, indicant el nom de la persona qui envia la flor i també el municipi on resideix.

Un cop recollides aquestes flors*, les anirem compartint totes, en un àlbum a través del nostre Facebook, i quan arribi el dia de celebrar el Begur en Flor / Homenatge a Marçal Cervera, les penjarem en una lona gegant a la façana de l’església de Begur, i aplaudirem ben fort en honor a tots els lluitadors i lluitadores, els veritables herois de la CoVID19.

❀ Clica AQUÍ i fes un cop d’ull a tota la GALERIA de fotografies de flors que hem anat rebent.

*Al web només us ensenyem una petita mostra, que anirem renovant un cop per setmana. Tot l’arxiu de flors, el trobareu al nostre Facebook.

Fes servir els # oficials quan comparteixis les teves fotografies a les Xarxes Socials:

#FlorsqueAnimen #FlorspelsHerois #TotAniraBe

Alex Martínez

Amelia Homs

Ana Sanagustín

Carlos Arnau

Claudia Sanllehí

Elena Pujol

Maite Selva

Rafael Cruz

Regie Lathan

Remei Carreras

Saul Gutierrez

Victoria Bermejo

Música

Artistes: Elisabetta Renzi i els seus alumnes de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Mollet del Vallès: Teia Martínez, Maria José Viana i Lucía Nicolàs

Trajectoria professional:

L’any 1991 vam inaugurar l’Escola Municipal de Música per tal que Mollet disposés d’un equipament on poder fer estudis musicals. Des dels seus inicis, ha estat una escola molt estimada a la ciutat, tant per la qualitat dels seus estudis com per la seva implicació en la ciutat. El govern municipal sempre ha apostat per l’Escola, i ho segueix fent, ja que som un govern que creu en el valor de la cultura. Gràcies a aquest fet, i al bon equip de professionals que hi tenim, l’Escola gaudeix d’un merescut prestigi.

Elisabetta Renzi nascuda a Roma, va començar els estudis musicals des de ben jove amb el seu avi, Armando Renzi, i va obtenir el diploma del Conservatori Superior de Música A.Casella dell’Aquila (Itàlia) tenint com a professora la violoncel·lista Anna Maria Mastromatteo.

▶ Escolta a l’Elizabetta Renzi a través d’aquesta peça.

Artista: Aula de Música de Begur

Directora: Sari Martín

Alumnat: Isabel Nelemanns, Tristan Jenkins, Hind Balayanma, Max Reixach, Alba Morillas, Maria Martin, Oliver Herolth, Jana Soler, Pau Barreda, Berta de la Cruz, Berta Moya, Jan López, Gala Jiménez, Abril Jiménez, Anna Casabó, Vidal Calabús, Laia Rosdevall, Alba Arbonés, Roc Paez, Nil Domingo, Mauri Jiménez, Ferran Esteve, Marina Vergoñós, Laura Sánchez, Júlia Moya, Judith Torres, Paula de la Cruz, Alba Reixach, Ariadna Reixach, Leire Abad

Trajectoria professional:

L’Aula de Música de Begur neix fa 27 anys per iniciativa de la que actualment encara és la directora del centre la Sari Martín, amb l’objectiu de donar la oportunitat d’estudiar aquesta disciplina als vilatans de Begur. Al començament només es fan classes de llenguatge musical i piano, però més endavant també s’inclouen altres instruments com el violí, guitarra, violoncel i flauta travessera, gràcies al suport de l’Escola de Música de Palafrugell. Amb la disciplina de piano l’Aula de música de Begur ha participat en diversos events, a destacar el Concours de Piano de la France, que es celebrava a ciutat de Paris i que durant 3 anys hi va haver representació de l’alumnat de l’Aula, amb el resultat d’algun premiat.  També destacar la nostra participació a diverses de les edicions de Joves Músics Europeus: Tromdheim, Berna, Cophenagen, Barcelona i Budapest.

Artista: Josep Bassal

Trajectoria professional:

Nascut a Barcelona on estudia violoncel i des de ben jove destaca guanyant el primer premi del Concurs Permanent de Joventuts Musicals de Espanya l’any 1980.

La crítica l’ha considerat com a un continuador de la millor tradició catalana del violoncel.

La seva activitat com a solista o en formacions de cambra l’ha portat a més de 25 països actuant al Teatre Real o la Fundació Juan March a Madrid, el Palau de la Música de Barcelona, l´Auditori Manuel de Falla de Granada, el Detroit Orquestra Hall, el Teatre Dante Alighieri a Ravena, la Acadèmia Espanyola a Roma, el Teatre Real de Caserta i el Conservatori de Música San Pietro a Majella a Nàpols, la Fundació “Reina Noor de Jordània”, el Teatre Pablo Tobón a Medellín, al festival “ Viva Cello” a Suïssa, al Cello Fest 2004 y 2006 i a la Richard Nixon Presidential Library & Museum de Los Angeles, al Merkin Hall de Nova York.

Ha actuat como a solista amb orquestres com: Chursächsischen Philarmonie, Orquestra Nacional de Moldavia, Ureuk Symphony Orchestra, Orquestra de cambra de Brno, Sifònica de Podebrady.

Ha col·laborat amb artistes i grups como Radu Aldulescu, Teresa Berganza, Alfréd Holecek, Claudi Arimany, The Tritton Cello Ensemble, Brno Quartet.

▶ Escolta’l a través d’aquesta peça.

Artista: Ramon Bassal

Trajectoria professional:

S’inicia en el violoncel i el piano a l’edat de cinc anys. Estudia el violoncel amb el seu pare, Josep Bassal i el piano a l’Acadèmia Marshall de Barcelona. Després continua el grau superior de violoncel a l’Academia Metropolitana de Lisboa amb Paulo Gaio Lima. Va finalitzar la llicenciatura a Lisboa amb la màxima qualificació i després ha cursat un Master a la Hochschule de la Musik Akademie Basel amb Thomas Demenga i un altre Master al Conservatori d’Amsterdam amb Quirine Viersen i Michael Stirling. També ha fet un Minor en violoncel barroc amb Petr Skalka a la Schola Cantorum Basiliensis. Ha participat en cursos i classes magistrals a Noruega, França, Holanda, Suïssa, Espanya i Portugal, impartides per els violoncel·listes Pieter Wispelwey, Gaetano Nasillo, Marcio Carneiro, Chrisophe Coin, Gary Hoffman, Dmitri Ferschtman, Antonio Meneses, Alban Gerhardt, Anner Bylsma, Bonshin Ko i Torleif Thedeen.

▶ Escolta’l a través d’aquesta peça.

Artista: Laia Puig

Trajectoria professional:

Nascuda a Cervera, inicia els seus estudis a l’edat de sis anys al Conservatori de Cervera sota el mestratge de Marçal Cervera, Sergi Boadella, Richard Talkowsky i Cristian Florea. Posteriorment estudia a les Universitats de Graz, Basel i Berlin amb Rudolf Leopold, Reinhard Latzko i Martin Löhr.

Ha rebut consells de Bernard Greenhouse, Maria Kliegel, Maria de Macedo, Lluís Claret, Christophe Coin, Philipe Mueller, Asier Polo, Thomas Demenga, entre d’altres. El 2012 finalitza el Màster de Gestió Cultural a la UOC. S’ha presentat com a solista amb l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana, amb l’Orquestra de Cambra del Garraf al Festival Internacional Pau Casals, Camerata XXI, Orquestra Simfònica Julià Carbonell, Orquesta Andrés Segovia, Orquesta Vigo 430, Barcelona Simfonietta, Camerata Musica Wien i ha ofert recitals en festivals com Berliner Cellisten 2008 i a tot el territori espanyol. L’estiu de 2012 va fer l’estrena mundial de l’obra inèdita “Concerto Libero” de Xavier Montsalvatge en el marc del Festival Castell de Peralada.

Fotografia d’Edgar Lledó.

▶ Escolta-la a través d’aquesta peça.

Artista: Sílvia Bermúdez

Trajectoria professional:

Va iniciar els estudis de música a l´Escola de Música de Granollers on va començar l’estudi del violoncel amb Toni Perramón. Posteriorment va continuar la seva formació violoncel.lística amb els professors Sergi Boadella i Marçal Cervera.

Artista: Teresa Mª Valls

Trajectoria professional:

Inicia els estudis de violoncel amb el professor Álvaro Campos i posteriorment va continuar la seva formació amb Lluís Claret, Marçal Cervera i Sergi Boadella.

Ha participat en masterclass de música de cambra i d’instrument amb professors com: P.Corostola, K.Scholes, M.Tortelier, J.Savall, D.Grosgurin, J.Decroos,etc

Artista: Tais Costa

Trajectoria professional:

Inicia els seus estudis musicals al Conservatori de Granollers. Segueix els estudis superiors de violoncel amb Sergi Boadella i Marçal Cervera.

Amplia la seva formació amb David Waterman, C. Coin i Mercedes Ruiz. En el camp de la música de cambra es forma amb Endellion String Quartet.

Artista: Pedro Torres

Trajectoria professional:

Estudia amb els professors D. José Manuel Cuadrado Caparrós i D. Mariano Melguizo Gómez, finalitzant els seus estudis superiors amb Menció d’Honor al Conservatori Superior de Música de Múrcia.

Perfecciona els seus estudis a Barcelona amb els professors Marçal Cervera (deixeble de Tortelier i Cassadó) i Sergi Boadella, amb els quals aconsegueix el Diploma de Postgrau amb la més alta qualificació de Cum Laude. Seleccionat com a únic violoncel·lista espanyol per participar al VIII Concurs Internacional de Violoncel Rostropovich, celebrat a París el 2003.

Artista: Juan Bautista Manzanares

Trajectoria professional:

Nascut a Múrcia, comença la seva educació musical al Conservatori Professional de Música en aquesta ciutat. Continua més tard al Conservatori Superior on acaba els seus estudis amb el professor D. Mariano Melguizo.Paral·lelament es perfecciona a l’Acadèmia “Luthier” de Barcelona amb els professors Marçal Cervera i Sergi Boadella.

Al llarg de la seva formació rep classes magistrals amb diversos professors com A. Rudin, D. Miller, S. Todorov, Lluís Claret, entre d’altres.

Artistes: Limoncello

Trajectoria professional:

L’Orquestra de Violoncels Limoncello està formada per una vintena violoncelistes amateurs, creada al 2012 i que presenta un programa variat que va de la música clàssica, passant per diferents estils de música d’arreu, fins a versions de música pop que es fa a casa nostra.

Fotografia de Jordi Güell.

▶ Escolta’ls a través d’aquesta peça

Artistes: Escola de Música – L’Energia de Palafrugell

Directora: Rita Ferrer

Alumnes: Martí Regincós, Aina Pinós, Virgina Gomez, Leire Abad, Anna Puigmiquel, Laura Avellí, Lian Daz, Gina Garcia, Mariona Ribas, Andrea Villarruel, Marina Bonany i Carlota Bruguera; acompanyats d’Anna Caner, professora de violoncel.

Trajectoria professional:

La posada en marxa del nou Centre Autoritzat d’Ensenyaments Artístics Professionals de Música de Palafrugell suposa la creació del segon centre d’estudis professionals de música de les comarques gironines. L’Escola de Música de Palafrugell, inaugurada el 1967, amplia la seva oferta educativa i veu reconeguda la seva trajectòria amb la posada en funcionament del Centre Autoritzat d’Ensenyaments Artístics Professionals de Música de Palafrugell, un centre de titularitat privada que imparteix ensenyaments professionals de música, que condueixen a una titulació amb validesa acadèmica oficial.

Artistes: Escola Municipal de Música i Dansa de Torroella de Montgrí

Directora: Sra. Maria Geli
Alumnes: Carlota Goula Quero, Carmina Madrenas Carles, Alba Mitjà López, Blaia Guix Puig, Tomàs Oller Lafuente, Jana Nadal Pasqual

Trajectoria professional:

L’Escola Municipal de Música i Dansa de Torroella de Montgrí fundada ja fa 30 anys ofereix un ensenyament de qualitat basat en la motivació a través de la pràctica artística i instrumental. Està oberta a totes les edats i a tots els estils musicals fomentant l’aprenentatge artístic de manera creativa. Un espai d’intercanvi, trobada, reflexió, exploració, transmissió i construcció de vivències, experiències i coneixement pràctic per a tothom que estigui interessat en la música i la dansa, ja sigui per introduir-se en aquest món, per formar-se com a professional o bé, garantint la formació continuada al llarg de la vida.

Artistes:  Celloquia: Daniel Oliu I Daniel Regincós

Trajectoria professional:

Daniel Oliu i Nieto

El 1984 comença els seus estudis de música a Olot i de violoncel a Figueres, prosseguint-los amb el professor Mark Friedhof al Conservatori de Badalona, i posteriorment amb el mestre Marçal Cervera a Barcelona.

Becat pel Ministeri de Cultura, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Pau Casals, cursa els seus estudis superiors de violoncel a la Hochschule für Musik Hanns Eislerde Berlin (Alemanya), amb el professor Josef Schwab, llicenciant-se el 1999.

Daniel Regincós

Els seus coneixements de violoncel s’inicien l’any 1981 quan va entrar a formar part de l’Escolania de Montserrat. Va ser allà on va rebre les primeres lliçons de violoncel amb Odiló Planàs. L’any 1985 va continuar els estudis de violoncel amb Josep Bassal.

El 1989 entra a formar part de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. Un any més tard el Ministeri de Cultura li concedeix una beca per estudiar al Hogeschool voor de Kunsten, a Utrecht (Holanda) amb el professor Elias Arizcuren.

De l’any 1994 al 96, gràcies els ajuts de la Fundació Pau Casals i de la Generalitat, segueix els seus estudis al Conservatori de Malmö (Suècia) amb Mats Rondin.

Artistes:  Quim Gargot-Palau, violoncel·lista.  Abigail Prat, arpista

Trajectoria professional:

Quim Gargot – Palau

Va iniciar els seus estudis de música als 2 anys de la mà de la seva mare, tocant l’arpa. Als 4 anys va tocar amb la seva mare la “Pavana de la bella dorment” de Ravel en un trio de 2 arpes i cello, al casament del seu oncle. Aquell dia es va fascinar del violoncel i va començar l’ estudi d’ aquest instrument de la mà de la Maria Geli. Va continuar estudiant a Viena amb Ulrike Rohland fins als 11 anys. A aquesta edat va ser admès per estudiar cello amb Peter Thiemann al conservatori Superior del Liceu, en estudis no reglats. Va seguir estudiant el batxillerat per la IOC, al mateix temps que seguia les classes de cello i de grau professional al conservatori del Liceu. Va debutar als 15 anys al petit Palau de Barcelona amb l’obra Kol Nidrei de Max Bruch.

Ha estat dos anys a la Jove Orquestra de Catalunya, secció alevins i actualment a la JONC. Actualment segueix estudiant amb Peter Thiemann al Conservatori superior del Liceu.

▶ Escolta en Quim a través de la peça “Gavottes de la Suite VI de Bach”

▶ Escolta en Quim a través de la peça “Sarabande de la Suite VI de Bach”

 

Abigail Prat

Després d’ acabar la carrera d’arpa als 16 anys, va seguir estudiant als conservatoris de Montpeller i al superior de Paris amb Gérard Devos. Va continuar estudiant a la “Hochschule für Musik” de Viena. amb la professora Adelheid Blovsky- Miller, obtenint al final de la carrera un Cum Laude.

En el món de la orquestra, va ser membre de la JONDE, solista a l’Òpera de Oslo‚ i  col·laboracions amb les orquestres OBC, orquestra del Gran teatre del Liceu,  Simfònica de Viena, Ràdio Televisió Austríaca, Orquestra de l’Òpera Estatal de Viena  i la Filharmònica de Viena.

Com a solista ha actuat acompanyada de les orquestres “New England Youth Orquestra”, “Orquestra Franz Liszt“ de Budapest, amb el “Wiener Streichquartett” i el “Wiener Ensemble” ( formacions de cambra integrades per membres solistes de la Filharmònica de Viena), amb nombroses orquestres de cambra d´Espanya, Noruega, Estats Units i Àustria, actuant en els Festivals de Torroella de Montgrí, Peralada, Grec, Fénétrange, entre altres, i també en sales tan emblemàtiques com el “Palau de la música”, “Konzerthaus” de Viena i la  Brahmssaal del Musikverein de Viena o el Carnegiehall de Nova York .

Ha realitzat gravacions en viu per TV3, Catalunya Ràdio, Ràdio 2, Channel 5 de Boston, la televisió mexicana i la ORF d’Austria. Ha gravat quatre CD’s. Ha donat nombrosos recitals a Espanya, Àustria, Noruega, Eslovàquia, França, Alemanya, Mèxic i EEUU.

Actualment és la professora d’arpa del conservatori superior del Liceu. Amb freqüència és convidada a donar cursos de màster en cursos internacionals d’arpa i a altres universitats com la Universitat de música de Viena.

▶ Escolta’ls conjuntament a través d’aquesta peça

Artistes:  Cel·los Grans

Directors: Dolors Vidal i Daniel Oliu

Trajectoria professional:

El conjunt de violoncels Cel·los Grans neix aquesta passada tardor per donar una resposta més  a la necessitat d’estudiants adults i cellistes amateurs de gaudir d’un espai on compartir música i experiència.

Els seus membres es desplacen des de diferents comarques barcelonines i gironines per assajar a Sant Hilari, sota la direcció de Dolors Vidal i Daniel Oliu. S’estrenen  amb aquest breu programa, variat en estils i motivacions musicals.

Poesia

A continuació trobaràs un recull de poesies d’autors molt reconeguts, relacionades amb les flors.

Si vols fer-nos arribar la teva poesia, o relat curt, ens ho pots fer arribar a través del correu: dinamitzacio@acitbegur.com.

Llistat de poesies i relats rebuts pels usuaris:

null

El Gerani

Miquel Martí Pol (1929-2003)

Aviat serà fosc.

Semblen més lentes

les hores i, en silenci,

faig altre cop el vell recorregut

de mi mateix.

Que poc espai

necessitem per viure i per comprendre.

Ara tot és senzill,

i en l’aire de cristall dringuen els mots

i el seu ressò em fascina.

Per pensar-te

no tanco els ulls, contemplo la bellesa

harmoniosa i dolça dels geranis.

null

El Gira-sol

Joan Margarit (1938)

És fill de Theo, però no li queda

cap dels quadres -donats o malvenutsde

l’oncle Vincent, que ara van buscats.

De sobte ha recordat el drap de cuina

que va pintar-li un dia per jugar.

Ho remou tot buscant el gira-sol

que l’ha d’alliberar de la misèria.

No sé si el va trobar, però el que importa

és saber que entre els draps de la memòria,

entre els errors i la mala sort,

ens queda alguna cosa de valor.

Potser, de molt valor. Qui sap si mai

haurem tingut res més tan valuós.

null

La Glicina

Mercè Rodoreda (1908-1983)

Es va aturar al jardí que, com tots els capvespres, feia olor de terra i d’herba.

Els arbres tornarien a tenir fulles. La glicina s’hauria d’esporgar. I s’haurien de

replantar les violetes, que ja eren massa velles.

null

El Jardí

Joan Vinyoli (1914-1984)

Diumenges a la tarda,

de taula eixint, havent dinat,

em poso fresc, estalvio paraules.

A mi que ja no em parlin d’anar a fora,

que enlloc no s’està bé com a casa.

Jo ara m’adormiré tranquil·lament

al balancí, rera el balcó mig tancat

per por dels corrents d’aire sempre perillosos.

A fora, l’empedrat alena foc,

el temps s’empereseix, en l’aire brunzen

els mosquits de la sang –la bèstia pesa.

Tot això és –com dir-ho–

calent i gras i regala suor.

Però, de vespre, quan la calda minva

i la cortina d’arbres es mou,

trist i feixuc, un tedi immòbil s’alça

de la ciutat i vola cap als llunys,

deixant vagar la solitud pels carrers.

Aleshores em vesteixo i surto,

desassuat, a passejar pels afores,

on hom rega jardins i la remor de l’aigua

sobre les fulles verdes i vivifica,

i els ràfecs de fulles fresques

traspuen aigües molt riques

de visitació.

null

El Lilà

Joan Salvat-Papasseit (1894-1924)

i han dit llur joia

envejosa

a les roses:

mireu la noia que us guanya l’esclat,

bella i pubilla, i és bruna de rostre.

De tan que és jove enamora el seu pas

—qui no la sap quan la veu s’enamora.

Perquè has vingut ara torno a estimar:

diré el teu nom

i el cantarà l’alosa.

null

El Narcís

William Wordsworth (1770-1850)

I wandered lonely as a cloud

That floats on high o’er vales and hills,

When all at once I saw a crowd,

A host, of golden daffodils;

Beside the lake, beneath the trees,

Fluttering and dancing in the breeze.

Continuous as the stars that shine

And twinkle on the milky way,

They stretched in never-ending line

Along the margin of a bay:

Ten thousand saw I at a glance,

Tossing their heads in sprightly dance.

The waves beside them danced; but they

Out-did the sparkling waves in glee:

A poet could not but be gay,

In such a jocund company:

I gazed—and gazed—but little thought

What wealth the show to me had brought:

For oft, when on my couch I lie

In vacant or in pensive mood,

They flash upon that inward eye

Which is the bliss of solitude;

And then my heart with pleasure fills,

And dances with the daffodils.

null

La Rosa

Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944)

Si quelqu’un aime une fleur qui n’existe qu’à un exemplaire dans les millions

et les millions d’ètoiles, ça suffit pour qu’il soit heureux quand il les regarde. Il

se dit: “ma fleure est là quelque part…”

null

El Saüc

Susanna Rafart (1962)

La força de la poesia és la força del saüc, amarga i plena, ascendent en el triomf

de la flor blanca, crescuda enmig dels marges d’una terra innoble. Qui en

resisteix l’expandida dolcesa? Qui, finalment, es dóna al seu tribut, miraculós

destret de la bellesa, pols i cadàver d’erms abandonats? Arreu i enlloc instal·la

amb pobresa la seva neu corrupta: és la seva força, la força del que segrega i

mor, la força del verí que el cor altera, la força d’un corrent desfermat de baies

negres que sepulta la terra de la llum.

Share:
xarxes socials ACiT:
Translate »