Festival Homenatge a Carmen Amaya

Del 23 al 25 d’agost celebrem el III FESTIVAL HOMENATGE A CARMEN AMAYA a Begur, festival que commemora l’últim ball de Carmen Amaya el 24 d’agost de 1963.

Enguany el festival porta moltes novetats entre els quals tenim l’ampliació del Festival passant d’un a tres dies omplerts de gastronomia, musica, ball, visites guiades i cinema a la fresca. El més esperat de tot, però, serà la participació de la família Amaya – Mercedes i Karime Amaya – en el festival, que venen expressament de Mèxic, per a honrar la seva tia i tia-neboda respectivament. Segons l’Associació de Comerç i Turisme de Begur (ACIT), organitzadors d’aquest festival “tenir la família Amaya entre nosaltres representa un gran reconeixement a una feina feta amb molta cura i respecte, i ens omple d’orgull” diu la seva responsable Sandra Bisbe.

Durant les tres nits del Festival el Castell de Begur s’il·luminarà de vermell, per commemorar dues efemèrides: la il·luminació del castell per primera vegada en la seva història per Carmen Amaya gràcies al seu darrer ball al 1963 i que aquest any el castell ha complert 1.000 anys d’història (1019-2019).

III Edició Festival Carmen Amaya

 

Carmen Amaya, nascuda al Somorrostro de Barcelona, va ser la bailaora de flamenc més gran de la història. Després d’una gira esgotadora per Amèrica i Europa, i d’haver ballat a la Casablanca davant del President Roosevelt, va tornar a casa, establint-se a Begur al 1961, un poble acollidor davant del mar en ple cor de la Costa Brava.

El Mas d’en Pinc, una masia fortificada del segle XVII, fou casa seva, un espai de repòs on podia desconnectar i descansar entre gira i gira. Malauradament, la seva estada a Begur fou curta, doncs la malaltia renal que feia anys que la castigava, li va acabar guanyant la partida i Carmen Amaya va morir a Begur a finals de 1963.

Carmen Amaya i Begur

Tot i el poc temps que va ser a Begur, Carmen Amaya va deixar una empremta molt forta als begurencs. De caràcter generós, va participar en tot el que se li demanava. Casa seva, sempre oberta i a punt per oferir alguna cosa de menjar als seus visitants, s’ajusta a la lletra de la cançó “Tío Alberto” de Joan Manel Serrat, dedicada a Albert Puig Palau.

En un últim acte de generositat, i en contra de la prohibició dels seus metges de tornar a ballar, per la situació extrema de salut en que es trobava, Carmen Amaya va voler oferir un últim ball, per tal de recaptar diners per a il·luminar el Castell de Begur, que segons ella “estaba muy oscuro”. El ball es va celebrar el 18 d’agost de 1963 al pati de l’Antiga Fàbrica Forgas (actualment Plaça Forgas) davant d’una multitud, conscient d’estar presenciant l’últim ball de la Capitana. Dopada amb morfina per aguantar l’immens dolor que suportava, amb els doctors Puigvert i García controlant-la en tot moment, Carmen Amaya va oferir al públic el seu últim alè.

Carmen Amaya va morir a Begur el 19 de novembre de 1963 a casa seva i fou enterrada a Begur. El dia abans de la seva mort, fou anomenada Filla Adoptiva de Begur i es posà el seu nom al Passeig que porta al seu mas.

Pati de la fàbrica Forgas on es va celebrar l’últim ball de Carmen Amaya l’agost de 1963. Encara si poden veure les restes de l’escenari. Anys 60.

Imatge: FOTO CARRERAS

PROGRAMACIÓ 2019: 

Divendres 23 d’agost a l’Espai Mas d’en Pinc

 

19:00h  Visita guiada a la casa de Carmen Amaya (Obert a tots els públics)

 

20:00h  Taller de flamenc amb Mercedes Amaya “la Winy” PLACES EXHAURIDES!

 

21:00h – 24:00h Sardinada Popular – 15€ (10€ majors de 65 anys) Entrades a l’Oficina de Turisme de Begur.

Dissabte 24 d’agost Pati de les Escoles Velles 

 

Espectacle de Flamenc Homenatge a Carmen Amaya “Las Amaya”

Sessió tarda: 19.30a 21:00h Pati de les Escoles Velles
25€ anticipada / 35€ taquilla
Cadires numerades

 

Sessió vespre: 22:30h a 24:00h Pati de les Escoles Velles
35€ anticipada / 40€ taquilla
Cadires numerades

24:00h – 02:00h “Festa de la llum” amb l’actuació de Peret Reyes, el rei de la Rumba Catalana.  (Accés GRATUÏT obert a tothom)

Diumenge 25 d’agost centre Begur

 

22:00h Cinema a la fresca LOS TARANTOS – 10€ (cal comprar entrades a l’oficina de turisme o al Pati de les Escoles Velles una hora abans)

 

24:00h  Festa Flamenca al C-roak Begur

Condicions especials pels membres de l’ACIT:

Els membres de l’Associació de Comerç i Turisme de Begur compten amb preus especials.

Venta d’entrades per Internet, a través de la web del Festival de Begur.
En el moment de fer la compra, cal afegir el NIF de l’establiment a l’escollir la promoció “SOCIS ACIT”, per tal de poder obtenir les dues primeres entrades a un preu reduït:
– 20€ per a la sessió de les 19.30h

– 25€ per a la sessió de les 22.30h

Com l’any passat, el Festival Homenatge Carmen Amaya organitzat per l’Associació de Comerç i Turisme de Begur, entra dins el marc del Festival de Música de Begur.

Share:
xarxes socials ACiT:
Translate »