Festival de Flamenco Carmen Amaya Begur

 

El festival neix a Begur l’any 2016 en honor a la bailaora Carmen Amaya, declarada “filla adoptiva de Begur” l’any 1963. Inicialment celebrat al mes d’agost i per segon any consecutiu té lloc durant el mes de novembre per a gaudir de la cultura i de l’art del flamenco fora dels mesos estivals.

Cante, baile, espectacle, masterclass, tallers, visites guiades, dinars populars i molt més durant el cap de setmana dedicat a “La Capitana”.

Organitzat per l’Associació de Comerç i Turisme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Begur i la Generalitat de Catalunya.

Per a col·laboracions contactar amb:

acitbegurcom@gmail.com

EDICIONS ANTERIORS

IV Festival Carmen Amaya

Diumenge 21 de novembre va finalitzar amb èxit la quarta edició del festival Carmen Amaya a Begur organitzat per l’Associació de Comerç i Turisme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Begur. Tres dies dedicats al flamenco amb una diversa oferta d’activitats, tallers i actuacions musicals.

El festival es va inaugurar el dia 19 de novembre a la plaça Forgas, on la bailaora Laura Guillén va fer una representació en homenatge a l’últim ball de Carmen Amaya a la fàbrica Forgas l’any 1963.

Carmen Amaya i Begur

Tot i el poc temps que va ser a Begur, Carmen Amaya va deixar una empremta molt forta als begurencs. De caràcter generós, va participar en tot el que se li demanava. Casa seva, sempre oberta i a punt per oferir alguna cosa de menjar als seus visitants, s’ajusta a la lletra de la cançó “Tío Alberto” de Joan Manel Serrat, dedicada a Albert Puig Palau.

En un últim acte de generositat, i en contra de la prohibició dels seus metges de tornar a ballar, per la situació extrema de salut en que es trobava, Carmen Amaya va voler oferir un últim ball, per tal de recaptar diners per a il·luminar el Castell de Begur, que segons ella “estaba muy oscuro”. El ball es va celebrar el 18 d’agost de 1963 al pati de l’Antiga Fàbrica Forgas (actualment Plaça Forgas) davant d’una multitud, conscient d’estar presenciant l’últim ball de la Capitana. Dopada amb morfina per aguantar l’immens dolor que suportava, amb els doctors Puigvert i García controlant-la en tot moment, Carmen Amaya va oferir al públic el seu últim alè.

Carmen Amaya va morir a Begur el 19 de novembre de 1963 a casa seva i fou enterrada a Begur. El dia abans de la seva mort, fou anomenada Filla Adoptiva de Begur i es posà el seu nom al Passeig que porta al seu mas.

Pati de la fàbrica Forgas on es va celebrar l’últim ball de Carmen Amaya l’agost de 1963. Encara si poden veure les restes de l’escenari. Anys 60.

Imatge: FOTO CARRERAS